Mottó:

"Van nekem egy csíkos gatyám

Abban hordom a ceruzám

Minden este írok vele

Mégsem kopik el a hegye!"

A HB ceruzák hegye viszont előbb-utóbb elkopik, így azt ki kell hegyezni.

A ceruzán már kevés fejleszteni való van, így a ceruzagyárak mérnökei a hegyezőkön mutatják be tudásukat. Ennek megfelelően a ceruzahegyezők kissé túltervezetté váltak, aminek legjobb példája az elektromos hegyező.

Szerintem normális ember nem használ elektromos hegyezőt. Lehet, hogy ezzel most nem ért mindenki egyet, de erről nem nyitok vitát. A ceruza egy végletekig leegyszerűsített eszköz, elképzelni sem tudom, hogy mi szükség van egy alacsony üzembiztonságú elektromos berendezésre. A hegyezők nagyon régóta nagyon jól működnek, nem kell beléjük motort szerelni. Én a magam részéről már az asztali hegyezőket sem értem, de ahol sok a gyerek (és ennek megfelelően kevés az idő), ott hasznos lehet a kurblis hegyezőgép*:

hegyezőgép.jpg

Minden egyéb helyzetben a hagyományos hegyező elegendő. Én három csoportba sorolom őket:

Egylyukúak: általában 8-8.2mm-ig fogadják a ceruzákat, ami magyarul azt jelenti, hogy minden általánosan elterjedt ceruzát ki lehet velük hegyezni, függetlenül a keresztmetszet alakjától.

egylyukú.jpg

Ahogy az ábra is szemlélteti, az írásra használt ceruzákat 23 fokra érdemes hegyezni, ez a Staedtler szabvány. (Ebben a posztban képek is tőlük vannak)

23_degrees_22135.gif

Kétlyukúak: A normál lyukméret mellett van egy nagyobb lyuk, ami 10-10,2mm-ig fogadja a ceruzákat. Az ilyen vastag ceruzákat Jumbo-nak szokták hívni, és állítólag azért jók, mert a gyerkőcök könnyebben meg tudnak tanulni írni a vastag ceruzával.

kétlyukú.jpg

23-30.jpg

A nagyobb lyuk átmérője (eltaláltad!) 30 fok!

Tubusos hegyezők: Nagyjából ez az utolsó olyan fejlesztés hegyező-fronton, aminek még volt értelme. A lényege, hogy nem szórod szét a forgácsot. Én ilyet hordok magamnál, mert üzleti partnereinknél nincsen hamutartó az asztalon.

tubusos.jpg

A hegyezés 5 szabálya:

  1. Akkor hegyezz, amikor a ceruza igényli, ne akkor, amikor unatkozol.
  2. Annyit hegyezz, amennyi minimálisan szükséges, ne faragd el az egész ceruzát.
  3. Írás közben néha fordítsd át a ceruzát, így később kell hegyezned.
  4. Egy ceruzát lehetőleg mindig ugyanazzal a hegyezővel hegyezd. Ha másik hegyezőt használsz, annak ugyanakkora legyen a szöge.
  5. Ha a hegyeződet kölcsönadod, nem kapod vissza.

*: UPDATE: Vitába szállok magammal. A hegyezőgépek jól jöhetnek akkor is, ha olyan ceruzánk van, amit valamilyen oknál fogva nehéz hegyezni. Erről később majd írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://hb-ceruza.blog.hu/api/trackback/id/tr24859837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása