A ceruzák fogását alapvetően két tényező határozza meg: a forma és az átmérő. A felületi kezelés és érdesítés sem mellékes, de ez a kettő a legfontosabb.

Felnőttek számára készült ceruzák általában 5-6mm körül mozognak, némelyik 8mm-ig felmegy, de annál vastagabb nem akad. Az ember keze szerencsére van annyira alkalmazkodóképes, hogy a fenti határokon belül többféle formát meg tud fogni írás céljából úgy, hogy az még kényelmes is legyen. Azonban a ceruzákat háromféle formában (pontosabban: keresztmetszeti formában) gyártják, így érdemes kísérletezni:

Kerek: (kör metszéslap).

Az egyik klasszikus. Sokan találják kényelmesebbnek a szögletes formáknál, de nagy hátránya, hogy állandóan elgurul. Emlékszem, boldogult gyerekkoromban az iskolabad felső részében külön vájatot martak ki abból a célból, hogy a ceruza ne guruljon le a lapról.

formák.jpg

Nyolcszögletű: a klasszikus forma.

A legtöbb ceruzának nyolcszögletű a metszéslapja, és ez nem véletlen. A nyolc szöglet nem ad olyan éles peremet, ami kényelmetlenné tenné a fogást, de elegendő ahhoz, hogy a ceruza ne guruljon el. Különösen rajzolók értékelik ezt a tulajdonságát.

oct es kerek.jpg

 

Háromszögletű:

Az utóbbi évtizedben elterjedt forma. Teljes hülyeségnek tűnik, de nem az. A tervezési elmélet lényege, hogy a ceruzát írás közben három ujjal (középső-, mutató-, és hüvelykujj) fogjuk. A három ujj mindegyike akkor talál a legbiztosabb fogásra, ha három síkfelületen keresztül tud erőt továbbítani a másik két ujj számára. A síkfelületek ráadásul fokozzák a kényelmet, a ceruza biztosan nem nyomja a bőrt. Érdemes kipróbálni.

fabercastellgrip.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hb-ceruza.blog.hu/api/trackback/id/tr594860545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása