Az ujjak tapadását sokféle tényező befolyásolja (pl. mennyire izzadnak az ujjbegyek), ebből kettő olyan van, amit a ceruzagyártók befolyásolni tudnak: a ceruza felületi kezelése és a tapadást segítő mintázat.

Ez a poszt a második lehetőségről szól.

Negatív mintázat: 

Negatív mintázatról akkor beszélünk, ha ceruza felületébe belemarták a mintát, tehát a felületen bemélyedések találhatóak-. Ezeket a bemélyedéseket igyekeznek úgy elhelyezni, hogy azok a három fogóujjnak megfelelő helyen legyenek. Ez azért nehéz ügy, mert ahogy hegyezzük a ceruzát és az így fogyásnak indul, mindig máshova esik a fogás. A tapasztalat azt mutatja, hogy a három fogóujjból kettő azért megtalálja a mélyedést.

Első példánk a LYRA cég Grove slim ceruzája munka közben.

groove slim.jpg

Második pedig a STABILO EASYgraph:

stabilo.jpg

Fenti két ceruzánál még arra is gondoltak, hogy a bal- és a jobbkezeseknek különböző igényeik vannak, így kétféle változatban készül. A két típust a ceruzavégen színkódolással különböztetik meg: piros = jobbkezes, sárga = balkezes.

Pozitív mintázat:

Mint arra bárki könnyen rájöhet, pozitív mintázatnak nevezzük, ha a ceruza felületéből kiemelkedő elemek segítik a fogást. Én ezt tartom a szerencsésebb megoldásnak. Az alábbi fotón a Faber-Castell híres típusát, a GRIP 2001-et láthatjuk. A tapadást segítő pöttyök jó sűrűn vannak elhelyezve a felületen, így faragás után sem csökken a komfort.

fabercastellgrip.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hb-ceruza.blog.hu/api/trackback/id/tr364860566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása