Ismert az a nézetem, amely szerint a hegyezőgépek feleslegesek és idegenek a ceruza egyszerű és lényegretörő szellemiségétől, ilyen módon használatuk csak ritkán, sok ceruza gyors egymásutáni kihegyezésénél lehet indokolt. Ennek ellenére teszteltem egy Faber-Castell gépet, mert szerettem volna látni, hogy az elmúlt 15 év alatt hova fejlődtek ezek a készülékek.

A budapesti Mammut II-ben levő Pyrex külön kérésemre szerzett be egyet az állandóan raktáron levő ICO gépek mellé. Az ára 12.346.-HUF volt., és ezért az árért ezt rejti a csomag:

fb hegyezőgép.jpg

Amihez mindenkinek szoktatnia kell magát, hogy a forgácsgyűjtőn a jó hírek mellett (amelyek szerint ez egy Faber-Castell gép, kerek, nyolcszögletű és háromszögletű ceruzákat is tud hegyezni) ott van a "Made in China" felirat is, ami nem szükségszerűen jelent rosszat, bár tény, hogy bizonyos feszültségeket kezd felhalmozni a tesztelőben.

A készülék 21. századi, ami azt jeleni, hogy sok benne a műanyag és kevés a fém. Ez nem jelentene gondot, csak sajnos a low budget műanyag az, amit használtak. Az általános kidolgozás minősége alig valamivel jobb, mint a felébe, vagy kevesebb mint a felébe kerülő ICO gépeknél. A hegyezőgépek mechanikája nem ördögien bonyolult technika: a kurblihoz kötött, henger alakú körkés megfelelő szögben elforog a ceruza körül, így legyalulja a felesleget. A F-B gép kurbliján találunk egy piros csavart, amivel a hengerkés és a ceruza szögét állíthatjuk, így meghatározva a hegyezési szöget. A hegyező látszólag óriási előnye, hogy a megfelelő hegy elérése után a készülék mechanikusan leszabályoz, és nem engedi tovább gyalulni a ceruzát. Ezzel védik ki, hogy a hülye gyerek az egész ceruzáját lefarigcsálja. A géphez tartozik még a forgácsgyűjtő, az asztali rögzítő és a használati utasítás. Ez utóbbit nem sikerült szinkronba hozni a géppel, mert egy olyan belső szerkezetet ábrázol, amivel ez a gép egyszerűen nem rendelkezik. Kevésbé rutinos vásárlók ezért órákat tűnődhetnek a használati utasítással az egyik, a hegyezővel a másik kezükben, és nem fogják érteni, miért nem tudják a kettőt közös nevezőre hozni. A gondok a 6. pontnál fognak jelentkezni. Itt írják körül azt a folyamatot, amit a forgókés cseréjéről szól. Ennek első lépése, hogy a régi kést el kell távolítani, és ez az az momentum, ami a használati utasítás alapján nem fog menni, mert az ott bemutatott szerkezet egyszerűen nem egyezik a gép szerkezetével. Ennyi a probléma.

De jön még ennél nagyobb baj is. A hegyezőgép ugyanis nem hegyez, és azt hiszem, ez több mint baj. Ez hiba. A hegyezési szög állító csavarját a két végpont között végigállítgatva nem találtam olyan beállítást, hogy a hegyező a ceruzámnak normális hegyet adott volna. A mechanika előbb szabályzott le, mint hogy a hegy elkészült volna. Nem tudtam olyan hegyet elérni, mint amilyet bármelyik 200-300.-HUF összegbe kerülő kézi hegyezőmmel.

Lássuk a fotót:

P1010013.JPG

Felülről lefele haladva:

  1. Egy átlagos kézi hegyezővel, különösebb odafigyelés nélkül kihegyezett ceruza, kb. 0.6mm-es heggyel, írásra készen.
  2. Az F-B géppel, zárt szögállással kihegyezett ceruza. Bár a képen nem látszik, de a hegy síkban végződik, ilyen módon az írásra alkalmatlan. A hegy végpontját egyszerűen nem dolgozta meg a gép.
  3. Az F-B géppel, nyitott szögállással hegyezett ceruza. Azt hiszem ehhez nem is kell semmit hozzáfűznöm.

Ismétlem: ezt a teljesítményt egy 12 ezer forint feletti áru gép hozta.

Vélemény

A 18 09 63 cikkszámú Faber-Castell hegyezőgép céljára funkcionálisan alkalmatlan, teljesen rosszul megtervezett, hasznavehetetlen gép. Ez a készülék egy kalap szar. Visszavittem a Pyrexnek a félresikerült ceruzákkal együtt, és azonnal visszakaptam a vételárat.
Aki ilyen géppel találkozik, kerülje el messzire.

A bejegyzés trackback címe:

https://hb-ceruza.blog.hu/api/trackback/id/tr874874370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panerai 2013.09.27. 05:47:18

Szia! Nagyon hasznos teszt volt. A gyerekek miatt szeretnék egy ilyen "gépet" venni, de szerencsére lebeszéltél. Milyen gépet mersz ajánlani?
Üdv

Cerkás 2013.09.27. 05:51:59

@panerai: szia!
Semmilyet.
A hegyezőgép két dologra jó: hogy elköltsd a pénzed egy felesleges dologra, és arra, hogy gyorsan "megegye" a ceruzát.
A ceruza hegyezése olyan folyamat, amit egyszerűen nem kell gépesíteni.
A gyerekek szeretik tekergetni a gépet, de inkább szeressék meg a hagyományos, kézi hegyezőt. Sokkal jobban jársz vele.

bozót lajos (törölt) · http://bozotorszag.blog.hu/ 2013.12.03. 10:54:14

én sokszor hegyezem zsebkéssel, ha jó éles, nagyon szép hegyet lehet vele faragni!
süti beállítások módosítása